En liten analys av Valet 2018

Ur Polisens rapport “Utsatta områden
– Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för
polisen
” (2017) tog jag tjugo av landets Särskilt Utsatta Områden (SUO) och utifrån dessa och med bästa förmåga leta upp resultaten i respektive valdistrikt, ofta fler än ett distrikt vilket gjorde att 20 områden blev representerade utav 49 skärmdumpar.

Skärmdumpar från val.se över några av de valdistrikt som finns inom de områden som är ”Särskilt utsatta områden”, definierade utav Polisen i en rapport från 2017.

Detta gjorde jag på min fritid på måndag kväll efter valet, utifrån den tid och energi jag orkade lägga på det. Inget vetenskapligt arbete, men en fingervisning om både nutiden och framtiden samtidigt som detta fenomen inte är något nytt, tvärtom känt sedan många val tillbaka.

Grunden till att jag valde att lägga tid och energi på detta var att några få distrikt poängterats av andra människor på sociala medier, i synnerhet på Twitter, men inte mot kopplingen att de är SUO utan baserat på andra grunden, lämpliga som olämpliga. Media gick samtidigt ganska snabbt och starkt ut med att SD numera är störst i 21 av Skånes 33 kommuner och både nya och gamla artiklar gällande att låg utbildningsnivå och en röst på SD har ett samband, inte förvånande var Dagens Nyheter först ut med detta. Så kan det säkerligen vara och värt att analysera, många yrken utspritt över hela kommuner kräver inte högskolepoäng, om man däremot fokuserar på t.ex. Lund och Malmö, eller Stockholm Stad, så är inte oväntat mängden högskolepoäng per individ högre. Men där någonstans vågar inte media granska vidare, för områden som polisens rapport fokuserar på, med hög gängkriminalitet, öppen droghandel, hög otrygghet osv. är ju inte heller kända för att ha ett högt snitt av högskolepoäng, tvärtom. Men här vågar ingen analysera varför väljarstödet är så otroligt skevt…

Borgerligheten har misslyckats totalt i att hitta och fånga väljare i dessa områden, och som en förespråkade för borgerlig politik med liberalkonservativa inslag så anser jag det såklart ytterst viktigt att Alliansen m.fl. tänker över hur detta kommer sig och vad som kan förbättras. Blickar man in i framtiden så är två realistiska frågor hur många fler invånare dessa områden kommer ha vid valet 2022, och hur många fler ”Särskilt Utsatta Områden” det kommer finnas. Efter 2022 så kommer det sedermera ett val 2026… Hur ser utveckling ut inte bara i dessa områden utan hela Sverige?

Var kan borgerligheten börja nysta i det hela då? I dessa områden finns det såklart drivna företagare, som överallt i resten av samhället. Mitt enkla och snabba tips är att nu försöka nå ut till dessa och få övriga invånare i och omkring dessa individer/familjer, få människor att förstå och uppskatta deras risktagning med att starta företag, att förstå hur viktigt och svårt deras arbete och slit att upprätthålla ett företag är, att de lever på att förmedla produkter eller tjänster som efterfrågas av kunder, annars olikt bidragstagande eller skatteintäkter, så tvingas de gå i konkurs med olika grader av negativa konsekvenser som följd. Att driva eget kräver mod och ett driv som få har, och belöningen är allt för ofta inte uppmärksammad eller uppskattad av omvärlden. Det är dags att uppmärksamma och hedra det mer, speciellt i utsatta områden.

En annan aspekt som noterades är att dessa områden har ett lågt valdeltagande, ofta 40-60% medan snittet för hela Sverige ligger på 85%.

Alliansen och hela borgerligheten har mycket att analysera och därefter förbättra och vinna nya väljare på gällande detta.

Eller så är de (få) valdeltagarna som bor och lever i dessa valdistrikt så nöjda och övertygade om att Socialdemokraternas (+MP) politik är den bästa, och de fyra senaste åren är något de önskar se mer utav…


Avslutar med några ord från Annie Lööf, tisdagen den 11 september;

“Det är en konstellation som Stefan Löfven och Socialdemokraterna har haft som önskemål i flera decennier. Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. Att härska, söndra och splittra Alliansen för att på det sättet kunna vara solen som allt snurrar kring, säger hon till Expressen.”


Karta över Skåne. Sverigedemokraterna är största parti i de kommuner markerade i gult.
Blå = Alliansen, Röd = Rödgröna blocket.

Bild från Helsingborgs Dagblad

P.S Jag vill tro och hoppas du som läsare noterar att ingenstans i denna text nämner eller är jag intresserad utav att fokusera på människors kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, sexuell läggning eller ålder, jag och tillika Medborgerlig Samling lägger inte vikt på dessa punkter eller ser de som skäl till att vare sig lyfta upp eller kritisera individer eller grupper av människor. Sådan identitetspolitik får vänsterblocket och delar av Alliansen fortsätta att nyttja för att härska, söndra och splittra individer bäst de vill, vi fokuserar på personligheter och kompetens.

PP.S Självklart finns det intresse och fördelar med att analysera i vilka områden t.ex. M, MP eller C dominerar. Skillnaden gentemot ovanstående valresultat tror(!) jag däremot är att i dessa valdistrikt är meningsmotståndare-partierna inte lika brutalt stendöda och chanslösa som borgerligheten är i (Särskilt) Utsatta Områden samt att valdeltagandet är mer jämlikt rikssnittet. Motbevisa mig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *