Det är dags för kommunen att sluta omyndigförklara sina vuxna medborgare!

Igår kunde vi läsa några kloka ord av journalisten Otto Ekevi, som snabbt fick stor spridning, bl.a. tack vare krögaren Jon Espeset. Detta påminde mig om en tidigare diskussion vi haft inom Medborgerlig Samling Jönköping, där vi snabbt kunde konstatera att vi stod enade i frågan att när krogar, pubar, nattklubbar och uteserveringar ska stänga i allmänhet inte bör regleras av politiker, och i synnerhet inte vara så begränsade som 02.00 som det är i vår annars underbara stad.

I korthet står vi för frihet och att låta marknadskrafterna styra, däribland ska en krögare själv få välja när och hur länge verksamheten ska vara öppet. Det är minst sagt dags att låta krögarna, tillsammans med kommunens invånare (och turister), få bestämma vilka tider som är lämpliga att låta nattlivet sprudla, inte av några få politiker med tråkig attityd i frågan i jämförelse med övriga Sverige.

Extra svårt att argumentera emot denna frihet och att låta utbud och efterfrågan få råda blir det när man dessutom kan se hur friare och förlängda öppettider kommer minska de negativa sidorna av nattlivet. Precis som Ekevi skriver finns inga belägg för att det skulle bli mer fyllebråk klockan 03 än 02, istället talar mycket för att det kommer bli lugnare och trevligare kvällar och nätter när tiden för människor att lämna uteställen blir utspridda istället för att gator, busshållplatser, korvstånd och pizzerior stormas av många människor inom ett väldigt kort tidsspann. Dessutom skulle förlängda öppettider vara ett kraftig slag mot de illegala svartklubbar som utnyttjar att det legala utbudet inte tillåts möta upp den verkliga efterfrågan.

Vad politiker ska reglera är att serveringstillståndet och dess kostnad knyts till faktiska samhällskostnader, utöver det bör de inte lägga sig i val av öppettider.

Som en liten notis i det hela är vi dessutom emot kravet att en servitör hela tiden måste ha uppsikt över ett helrör för att det ska få säljas – det är ännu ett inskränkande politiskt beslut som omyndigförklarar vuxna människor och som dessutom i praktiken är ett verkanslöst hinder när samma sort och mängder kan köpas separat.

Medborgerlig Samling ser fram emot att kunna planera en av våra omtalade pubkvällar med start 02:00 och sedan ta morgonbussen hem.

Distriktsstyrelsen Medborgerlig Samling (MED) Jönköping
Genom Mikael Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *